Morčací vývar s chrumkavou zeleninou

Morčací vývar s chrumkavou zeleninou

Naše staré mamy považovali mäsové vývary za veľmi zdravé, čo v konečnom dôsledku potvrdzuje aj súčasná medicína. Aspoň sa tak píše. Rozhodla som sa navariť si vývar so zdravou povesťou, keďže som sa tento týždeň obliekla podľa vzoru môjho muža Adama, ktorý sa každý rok v apríli vyoblieka do šortiek, tielka a šľapiek a následne VŽDY nachladne a samozrejme som tento rok nachladla aj ja. On tento rok nenachladol, lebo medzi časom sa začal obliekať štýlovo, čo šortky a šľapky väčšinou nezahŕňa. Pokiaľ chcete vidieť Adama a jeho oblečenie kliknite sem, pokiaľ chcete vedieť ako som varila morčací vývar, pokračujte ďalej v čítaní.

Suroviny

  • 1 morčací krk, 1 morčacie krídlo (podľa možnosti z BIO chovu. Môžete nahradiť napr. kuracím trupom, kuracími prsiami s kosťou, polovicou domácej sliepky, kuracími krkmi a pod.)
  • 3 stredné mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 mladý kaleráb (alebo 2 menšie)
  • 1/2 malého mladého celeru
  • 3 veľké listy kelu (alebo 5 hlavičiek ružičkového kelu)
  • zelená časť stredne veľkého póru
  • 1/2 zelenej papriky
  • kurkuma a vrchná šupa z cibule (čiže polopatisticky: ten prvý hnedý šušťavý obal z cibule dáme preč a ešte jeden menej hnedý a menej šušťavý na nej necháme. Pre maximálne pochopenie viď. tento obrázok.)- tieto dve ingrediencie použijeme pre peknú farbu polievky
  • 1 lyžica ghee masla, alebo rastlinného oleja
  • pokiaľ máte v chladničke zvyšky ako hlúb z brokolice, odrezky zo špargle a podobné záležitosti, môžete prihodiť aj tie
  • čierne korenie celé, cca. 5-7 guličiek
  • 1-2 guličky nového korenia
  • soľ
  • voliteľné bylinky- kari korenie, petržlenová vňať

Postup

Necháme si zhruba polovicu zeleniny, čiže asi 1 mrkvu, 1 menší alebo vrchnú polovicu veľkého kalerábu, polovica zelenej časti póru 1 list kelu. Ja som polievku varila v 4 litrovej kuchte. Mäso dáme do kuchty na neho poukladáme 2 mrkvy, spodnú polovicu kalerábu, 1/2 papriky, petržleny, celer, 2 kelové listy. 1 ks cibule bez vrchného obalu opražíme v celku na ghee, alebo oleji. Obraciame ju a pražíme, kým necítime jej vôňu. Opraženú cibuľu pridáme k zelenine v kuchte. Dodá polievke farbu a vôňu. Pridáme soľ, korenie, kari bylinku, pol lyžičky kurkumy a zalejeme studenou vodou po povolenú hladinu v kuchte. Dáme variť na malý oheň. Od kedy začne kuchta syčať varíme 50 min až 1 hodinu. Ak sa vám na varení v kuchte niečo nepozdáva, plyn radšej uberajte ako pridávajte, to vždy hovorím aj Adamovi, keď šoféruje 😀 Pokiaľ polievku varíte v obyčajnom hrnci, tak ju treba variť asi 2 hodiny na malom ohni. Necháme kuchtu vyfučať a otvoríme. Opatrne vyberieme uvarené mäso a zeleninu a polievku cez husté sitko precedíme do iného hrnca.

Rozvarená zelenina z polievky je síce fajn, ale chrumkavá je lepšia, preto si vždy odložím zhruba polovicu zeleniny bokom. Očistenú odloženú zeleninu nakrájam podľa preferencie, kľudne si vykrojte aj trojuholníčky s krájačom z teleshoppingu. V hrnci rozohrejeme lyžicu ghee masla, alebo olivového oleja, na ktorom zeleninu opražíme a trocha posolíme. Keď mrkva pustí farbu, tak zeleninu zalejeme asi 1 dcl precedenej polievky, necháme zovrieť a odložíme z ohňa.

 

 

POZNÁMKA O ZBERANÍ PENY POČAS VARENIA POLIEVKY

Vo väčšine receptov na vývar sa uvádza, že keď sa vám začne robiť pena (vyzrážaná bielkovina), tak ju máte vždy odstrániť (sitkom, lyžičkou), aby polievka ostala číra. Ja penu nezberám, ale polievku nechám pomaly a na miernom ohni vrieť aspoň 2 hodiny. Ostane vám aj tak číra a neprídete o bielkoviny. Taktiež sa stretávam s názorom, že dobrý mäsový vývar sa nedá uvariť v kuchte. Polievka, ktorú vidíte na fotke bola vrená v kuchte a pri tom veľmi chutná.

 

Polievku podávame s kúskami obratého mäska a chrumkavou zeleninou. Uvedený recept vystačí asi na 6 porcií, takže ak nekŕmite 6 člennú rodinu, alebo 2 hokejistov, pravdepodobne nezjete polievku naraz celú. Zvyšok polievky preto, čo najrýchlejšie dáme do chladničky a vývar, mäso aj zeleninu skladujeme v chladničke v osobitných nádobách, aby nám dlhšie vydržali.

Info pre histaminikov. Ak viete, že vývar neskonzumujete najneskôr na druhý deň, tak si ho radšej zmrazte.

 

Dobrú tolerantnú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *