Zapekaná cuketa, alebo baklažán (bez syra, vegan)

Zapekaná cuketa, alebo baklažán (bez syra, vegan)

Najprv vám v skratke vysvetlím, ako som sa k tomuto receptu dopracovala, nakoľko ide o pomerne vtipnú historku. V súčasnej dobe podľa mňa konzumujeme príliš veľa mäsa a tak sa snažím aspoň tri krát do týždňa naše jedlo odľahčiť a pripraviť bezmäsitý pokrm. Keďže kvôli eliminačnej diéte momentálne nemôžem jesť ani vajcia a mliečne produkty, znamená to obmedziť sa na čisto vegánske pokrmy. Mne osobne to nevadí, ale môj manžel sa musel postupne prepracovať k tomu, aby s chuťou niečo vegánske vôbec zjedol 😀 Preto, keď sa mi podarí pripraviť vegánske jedlo, ktoré si on pochvaľuje, okamžite zapisujem recept. A tak sa mi minule stalo, že mu zachutila zapekaná cukina s paradajkovou omáčkou. Rozhodla som sa teda, že sa s vami o tento super jednoduchý recept podelím a poslala som ho do obchodu po ďalšiu cukinu, aby som jedlo opäť navarila a odfotila k receptu na blog. Manžel, ktorý ako som spomínala, ešte vo svojich 33 rokoch nie je úplne oboznámený so svetom ovocia a zeleniny, mi volal z obchodu, či „cukina“ je to isté ako „cuketa“. Ubezpečila som ho, že áno. O to väčšie bolo pre mňa prekvapenie, keď sa vrátil so šalátovou uhorkou. Bol prekvapený aj on sám a musela som uhorku prerezať aby uveril, že naozaj nekúpil cuketu, ale uhorku. Našťastie som mala doma baklažán a tak som jedlo pripravila rovnako, ako predtým s cuketou, čo mu síce chutilo menej, ale taktiež to zjedol 😀

Suroviny

  • 1 cuketa alebo 1 baklažán, alebo pokojne aj oboje, pokrájané na kolieska
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 veľké paradajky (varianta pre lenivých a nestíhačov 2 konzervy lúpaných, krájaných paradajok)
  • 1 malý citrón (z neho kôra aj šťava)
  • soľ, čierne korenie, mletá rasca, mletý koriander
  • petržlenová vňať
  • olivový olej

Postup

Olivový olej si rozohrejeme a podusíme si na ňom pokrájanú cibuľku do zlatova. Dusíme aj 20 min, potom pridáme cesnak pokrájaný na plátky a opražíme, kým zhnedne. Potom pridáme paradajky pokrájané na kocky, alebo konzervy s paradajkami, šťavu a kôru z citróna a koreniny. Necháme šťavu zovrieť a varíme asi 5 min. Medzičasom si buď vyhrejeme rúru na 180ºC, alebo ak máte, tak môžete tak ako ja použiť Remosku.  Do hrnca Remosky, alebo zapekacej nádoby dáte vrstvu paradajkovej omáčky, na to vrstvu koliesok z cukiny, alebo baklažánu, prípadne môžete kolieska zeleniny striedať. Zeleninu osoľte a okoreňte a dajte ďalšiu vrstvu omáčky, vrstvu koliesok a navrch znova paradajkovú omáčku. Dajte piecť do Remosky alebo vyhriatej rúry prekryté alobalom asi na 45 minút a potom ešte odkryté asi na 15 minút.

Vrch hotového jedla polejte troškou olivového oleja, posypte na drobno nakrájaným petržlenom a pokiaľ si neviete odpustiť  a tolerujete syr, tak aj kvalitným parmezánom.

 

Dobrú a tolerantnú chuť!

 

Recept bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Remoska.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *