Bezlepkové, bezlaktózové medovníky

Bezlepkové, bezlaktózové medovníky

Ako často spomínam, v našej rodine sú rôzne potravinové alergie a intolerancie, ale celiakia medzi ne našťastie zatiaľ nepatrí. Ale tak isto som už spomínala, že medzi blízkymi kamarátmi sa celiatici nachádzajú a tiež je zo strany vás, mojich sledovateľov často požiadavka na bezlepkové recepty. Okrem toho ma tento rok oslovili z relácie Reflex, či by som do ich reportáže nepripravila niečo vianočné, bezlekové a bezlaktózové. Pre mňa sú absolútne najcharakteristickejšími vianočnými koláčikmi práve medovníky, tak som sa rozhodla pripraviť tie.

Robila som dve várky, každú z iného mixu bezlepkových múk, v jedných som použila vegánske maslo a vajcia, v druhých som použila ghee a vajcia žiadne. Tie s vajcami a vegánskym maslom vyšli lepšie, takže vám sem uvádzam recept na tieto. 

  • 250 g kukuričnej múky hladkej
  • 150 g ryžovej múky hladkej
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g vegan BIO masla Alsan (rastlinná alternatíva k maslu bez stužených tukov, dostať kúpiť v bio obchodoch). Ak nemáte problém s klasickým maslom, pokojne ho použite.
  • 2 vajcia (ak nemôžete vajcia, skúste ich zameniť za 1 banán. Ja som to neskúšala, ale pri rôznych vegan medovníkoch sa to uvádza takto. Avšak nie v kombinácii s bezlepkovou múkou! Je to veda :D)
  • 100 g medu
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Postup

Maslo si vyberieme z chladničky a necháme adaptovať na izbovú teplotu. Zmiešate si suché ingrediencie do ktorých pridáte maslo, med a vajcia. Rukou vypracujete medovníkové cesto, ktoré zabalíte do potravinovej fólie a necháte aspoň 12 hodín v chladničke, môžete aj dlhšie. Cesto si treba asi hodinu pred spracovávaním vybrať z chladničky, nech sa ohreje. Následne ho vyvaľkajte na pomúčenej doske asi na 3-5 mm hrúbku. Nevaľkajte na tenšie, lebo budú medovníky tvrdé. Povykrajované medovníčky dajte piecť do rúry vyhriatej na 150°C asi na 10 minút. Opäť, ak ich budete piecť dlhšie, pripália sa a budú tvrdé.

A k nám príde tento týždeň bezlepková návšteva, tak som rada, že už mám aj pre nich niečo pripravené 🙂

Dobrú a tolerantnú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *