5 druhov palaciniek od klasiky po vegan bezlepkové

5 druhov palaciniek od klasiky po vegan bezlepkové

Na takýto blogpost som sa chystala už dlho. Napísať recept na jedno jedlo, ale v rôznych variantách. Pri tom sa človek najlepšie naučí, čo sa dá čím nahradiť. Rozhodla som sa tieto obmeny zdokumentovať na palacinkách, ktoré vie pri troche snahy pripraviť snáď úplne každý a do ktorých idú presne tri najproblematickejšie ingrediencie – múka, mlieko a vajce! Týždeň som robila palacinky v rôznych obmenách a priznám sa vám, že toto jedno z mojich obľúbených jedál momentálne nemôžem ani vidieť 😀 Ale mám takú skúsenosť, že tento stav je zvratný. Raz som sa totiž prejedla na ochutnávke čokolády, kam som prišla na lačno a potom mi bolo tak strašne zle, že som si dokonca robila tehotenský test, či náhodou nie som tehotná 😀 Nebola som. Naozaj to bolo z čokolády a hrozne som sa potom bála, že mi nechuť k čokoláde už ostane naveky! Našťastie na druhý deň som už mala rovnakú chuť na čokoládu ako obvykle, tak pevne verím, že sa mi to vráti aj pri palacinkách.

Na začiatok potrebujem ešte spomenúť, že je naozaj dôležité na akej PANVICI a akom SPORÁKU palacinky pečiete! Ja som to počas môjho testovania skúšala u mňa doma na plynovom sporáku a teflonovej panvici, na dovolenke v prenajatom dome na indukčnom sporáku a kovovej panvici a do tretice na workshope na indukčnej platničke a teflonovej panvici. A bol to obrovský rozdiel. Z toho istého cesta sa pri jedných podmienkach palacinky krásne darili a pri druhých absolútne! Takže ak patríte medzi tých ľudí, ktorým sa ešte v živote nepodarilo spraviť pekné palacinky, skúste novú panvicu 🙂 Dokonca mi nešli poriadne robiť, ani keď som nemala správnu obracačku!

Klasické palacinky

Najprv som si pripravila klasické palacinky z mlieka, hladkej múky a vajca nasledovne:

  • 300 ml mlieka (cca 1 hrnček)
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce

Nedávam tam žiadny olej, ani vodu, ani cukor. Všetko rozhabarkujem alebo rozmixujem dokopy. Ak sa mi zdá cesto príliš riedke, pridám múku. Opekám na rozpálenej panvici na strednom ohni, najradšej na ghee, ale aj na hocijakom oleji.

Bezlaktózové palacinky

Ak je jediná ingrediencia, ktorá vám v palacinkách robí problém mlieko, tak je to jednoduché. Ak použijete bežnú múku aj vajce, tak sa vám palacinky podaria rovnako, ak klasické mlieko zameníte za bezlaktózové, či rastlinné. Alebo aj obyčajnú vodu. Ovplyvní to iba ich chuť, na konzistenciu to vplyv nemá a podaria sa rovnako, ako klasické palacinky.

  • 300 ml bezlaktózového, alebo raslinného mlieka, prípadne vody
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce

Bezlepkové palacinky

Pri bezlepkových to začína byť komplikovanejšie, avšak ak stále môžete použiť vajce, tak by to nemal byť problém. Múku môžete nahradiť buď technologicky spracovanou bezlepkovou múkou, ale keď sa chceme vyhnúť takýmto produktom, môžeme použiť mix prirodzene bezlepkových múk. Ja som pomiešala ryžovú, kukuričnú a tapiokovú múku.

  • 300 ml mlieka (či už kravského, alebo rastlinného)
  • 1 vajce
  • 2 lyžice tapiokovej múky, 2 lyžice ryžovej múky, 3 lyžice kukuričnej múky (pričom 1 lyžica vážila cca 15g)

Všetko spolu rozmixujte. Ak sa vám zdá cesto riedke, pridajte kukuričnú múku. Opekáme na rozpálenej panvici a oleji ako klasické palacinky. Ak sa vám palacinky trhajú, odporúčam pridať tapiokovú múku. Netreba to s ňou však prehnať, lebo keď sa jej použije príliš veľa, tak sa to až moc lepí a ťahá ako žuvačka.

Bezvaječné palacinky

Niektorí z vás nemôžu vajce, aj keď je alergia, či intolerancia na vajce skôr zriedkavá. Resp. mám takú skúsenosť, že ľudia, ktorí nemôžu vajce, tak väčšinou nemôžu aj ďalšie potraviny.

Vajce sa podľa mňa nahrádza najťažšie, ale všetko sa dá zvládnuť. V palacinkách vieme vajce nahradiť napríklad týmito spôsobmi:

  • pomleté ľanové, alebo chia semiačka zmiešané s vodou
  • rozpučený banán
  • postrúhané jablko, alebo jablková výživa
  • umelé náhrady vajca, dostupné v špecializovaných predajniach

Skúšala som to a fungujú všetky varianty uvedené vyššie. Hlavne, ak môžeme použiť klasickú lepkovú múku. Napríklad takto:

  • 300 ml mlieka (živočíčne aleborastlinné)
  • 100 g hladkej múky (kľudne špaldovej)
  • náhrada vajca a to buď
    • 1 lyžica pomletých ľanových semienok rozmiešaných v 2 lyžiciach vody
    • 1 rozpučený banán (ale bude ho cítiť)
    • cca 50g detskej jablkovej výživy

Vegánske palacinky bez mlieka a vajca

Tu ide prakticky o to isté, ako pri bezvaječných palacinkách, len použijete rastlinné mlieko.

Vegánske bezlepkové palacinky

Toto bola pre mňa najťažšia úloha, lebo bez vajca a lepku to niekedy naozaj ťažko drží pokope. Trik je v tom, že treba odhadnúť správny pomer bezlepkových múk tak, aby to držalo. Môj zhovievavý manžel dokonca tvrdil, že by to nerozoznal od klasických palaciniek. Menej zhovievaví testovači zas povedali, že to teda nie je úplne ako tradičné palacinky, ale keď si ich ochutíte svojou obľúbenou pochúťkou, či už domácim lekvárom, alebo zdravou nugátovou nátierkou, tak už rozdiel pocítite menej. Robila som ich takto:

  • 300 ml rastlinného mlieka (použila som ryžové)
  • 50 g detskej jablkovej výživy
  • 2 lyžice tapiokovej múky, 2 lyžice ryžovej múky, 3 lyžice kukuričnej múky (pričom 1 lyžica vážila cca 15g)

Všetko som pomiešala dokopy. Ak sa vám to trhá, odporúčam pridávať kukuričnú múku, aby ste dosiahli takú stredne hustú konzistenciu- ani nie príliš vodovú, ale ani príliš hustú. Treba byť pri nich trpezlivejší, ako pri klasických palacinkách a opatrne ich na panvici otočiť aj vyklopiť, lebo majú samozrejme oveľa silnejšiu tendenciu sa trhať.

Dobrú a tolerantnú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *