Rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou

Rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou

Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Tieto ťažkosti sa odborne nazývajú nepriaznivé reakcie spôsobené potravinami a rozdeľujú sa zhruba do troch skupín: potravinové alergie, potravinové intolerancie, nealergické reakcie na potraviny (pre potreby tohto textu budeme potravinové intolerancie a nealergické reakcie na potraviny ďalej uvádzať ako intolerancie).

Problémom potravinovej intolerancie a nealergickej reakcie na potraviny je ich ťažká identifikácia a diagnostika, kvôli nešpecifickým príznakom ako sú bolesti hlavy, brucha, kĺbov, nespavosť, útlm. Často trvá veľmi dlho, než človek zistí, ktorá potravina mu robí ťažkosti. Problém je, že niekedy je to kombinácia viacerých potravín, alebo pridružená zdravotná indispozícia, ktoré vyvolajú príznaky intolerancie. Ďalšia skutočnosť, ktorá robí situáciu neprehľadnou je,  že niektoré potraviny môžu vyvolávať aj alergiu aj intoleranciu. Kazeín, mliečna bielkovina môže vyvolávať alergiu, najmä u malých detí a v dospelom veku zase intoleranciu. Navyše, potravinové intolerancie sa nie vždy jednoznačne dajú potvrdiť diagnostickými testami. Food detektívne súpravy sú len orientačné a môžu poskytnúť falošne negatívne, alebo pozitívna výsledky.

Medzi potravinovou intoleranciou/ nealergickou reakciou a alergiou na potraviny je zásadný rozdiel v mechanizme vzniku, príčinách ťažkostí a priebehu. Často sa zamieňa potravinová intolerancia za potravinovú alergiu, čo môže mať za následok oneskorenú správnu diagnostiku, alebo poškodenie zdravia.  V nasledujúcich článkoch si potravinové alergie a intolerancie rozoberieme podrobnejšie.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *