Bezlepková bezlaktózová čokoládová bábovka

Bábovka a muffiny sú také moje obľúbené koláče. Podľa mňa sa na nich dá najmenej pokaziť a odporučila by som ich všetkým začiatočníkom s pečením 😀 Aj keď ja som svoju prvú bábovku, či čo to malo byť úplne pokazila (dávala som gramy namiesto dekagramov :D) a popri tom som stihla zničiť ešte aj dobré muffiny mojej starej mamy (keď som dala predohrievať rúru s muffinami odloženými v nej :D). Takže všetko sa dá, keď sa chce :))) A keďže je „máj – mesiac bez lepku“ ja som pre vás prichystala recept na bezlepkovú a ešte k tomu aj bezlaktózovú čokoládovú bábovku.

Suroviny

  • 350g múky Schär Farine (zloženie: kukuričný škrob, kukuričná múka, guaranová guma, hroznový cukor) alebo Schär Mix C (zloženie:
    kukuričný škrob , kukuřičná múka , ryžová múka , šošovicová múka , modifikovaný tapiokový škrob ,zahušťovadlo: rohovníka/múka zo semien rohovníka )
  • 4 vajcia
  • 230 g cukru
  • 50 g kakaa
  • 3 ČL kypriaceho prášku (vínneho kameňa)
  • 150 g ghee (alebo masla, alebo bio vegan masla) + na vymazanie formy
  • 200 ml ryžové, alebo iné rastlinné mlieko, alebo mlieko
  • štipka soli
  • 100 g vegánskej čokolády na polevu

Postup

Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia. Vymažte a vysypte formu na bábovku. Môžete použiť aj múku Farine, aj keď jej konzistencia je dosť jemná a je jej treba veľa. Ak môžete napríklad mleté orechy, môžete použiť tie. Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. V mise zmiešajte všetky sypké suroviny a k nim primiešajte vajcia s cukrom. Roztopte ghee (maslo) a primiešajte do zmesi spolu s mliekom. Pečte približne 60 min,, alebo kým špajla po zapichnutí nezostane suchá. Čokoládu roztopte nad vodným kúpeľom a polejte ňou bábovku. Ja som moju posypala ešte kúskami lyofilizovaných jahôd.

Máte problém s lepkom

A viete z akého dôvodu?

Celiakia je vážne autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyskytuje u ľudí s genetickou predispozíciou. Konzumácia lepku spôsobuje reakciu, ktorá vyvoláva poškodenie tenkého čreva.

Neznášanlivosť lepku je nealergická porucha tolerancie lepku. Symptómy sú podobné tým, ktorými sa prejavuje celiakia. Avšak bez toho, aby došlo k zmenám a poškodeniu tenkého čreva.

Alergia na pšenicu je typická alergia na potraviny.

Ak vás zaujíma viac a chcete sa dozvedieť napríklad kde a ako si otestovať vyššie uvedené diagnózy, choďte sa pozrieť na dobrebezlepku.comhttp://dobrebezlepku.com/.

Tento článok bol pripravený v spolupráci s iniciatívou „Dobre bez lepku“ spoločnosti Schär.

Dobrú a tolerantnú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *