NENECHAJTE SA OKLAMAŤ TESTAMI NA POTRAVINOVÉ INTOLERANCIE

NENECHAJTE SA OKLAMAŤ TESTAMI NA POTRAVINOVÉ INTOLERANCIE

Sú totiž absolútne nespoľahlivé. Pripadá mi to ako problém sliepky a vajca. Vznikli testy na potravinové intolerancie preto, lebo toľko ľudí nimi trpí, alebo toľko ľudí tvrdí, že nimi trpí po tom ako sa nechali otestovať?

V čase, keď som pred troma rokmi založila svoj blog som mala pocit, že každý tretí človek, ktorého poznám nemôže z rôznych dôvodov konzumovať niektorú z potravín. Hnačky, nafukovanie, akné, vyrážky, hlieny, kašeľ. Ľudia majú milión problémov a prirodzene hľadajú ich pôvod všade možne, v prvom rade asi v strave.

V posledných rokoch máme k dispozícii rôzne domáce testy na potravinové intolerancie a súkromné ambulancie, alebo nezdravotnícke zariadenia, ktoré vám zaručene otestujú potravinovú alergiu, či intoleranciu vznikajú ako huby po daždi. Čo tam po tom, že gastroenterológ, alebo alergológ nič nezistili. Domáci test mi potvrdil, čoho som sa obával. Som intolerantný na mlieko, vajce, ryby, lepok, paradajky aj jablká! Končím s týmito potravinami a začína peklo pri nakupovaní potravín, varení a stravovaní sa.

Nebojte sa, v našej rodine sme tiež pred pár rokmi naleteli a test si urobili všetci, aj tí, ktorí nemali vôbec žiadne problémy. Predstavte si, aj keď niekto žiadny problém nemal, aj tak mu v teste vyšli rôzne údajné „intolerancie“.

V prvom rade si opäť pripomeňme, aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou.

Keďže budeme narábať s pojmom „imunoglobulín“, najprv sa pokúsim v úplnej skratke vysvetliť, čo tie imunoglobulíny vlastne sú. Imunoglobulíny (iným slovom protilátky) sú bielkoviny schopné naviazať sa na antigén nachádzajúci sa na povrchu patogéna a dopomôcť k jeho zničeniu. Imunoglobulíny vytvárajú špecializované biele krvinky ako reakciu na stretnutie s cudzorodou látkou (čo sú napríklad baktérie, vírusy, parazity). Napríklad aj keď vám testuju, či ste, alebo ste boli nakazení koronavírusom, tiež vám merajú niektorý typ protilátok, ktoré vo vašom tele vznikli ako reakcia na vírus. Poznáme 5 skupín protilátok ale pri potravinových alergiách a intoleranciách sú dôležité dva typy a to IgE a IgG!

IgE reakcie

Potravinové alergie sú reakcie na proteíny. Delia sa na vyvolané imunogobulínom E na okamžité „IgE reakcie“, oneskorené „non- IgE“ reakcie a potom reakcie zmiešané.

Imunoglobulín IgE nás chráni pred parazitmi, ale je aj zodpovedná za prudké alergické reakcie. Okamžité IgE reakcie sú tie z kategórie nebezpečných ako okamžité zvracanie, opuch hrdla, alebo dokonca aj život ohrozujúci anafylaktický šok.  Tento typ alergie vám s presne vie určiť vyšetrenie u alergológa.

Non- IgE reakcie môžu spôsobiť lokalizované reakcie (na koži) alebo všeobecné, ktoré sú väčšinou gastrointestinálnej alebo dermatologickej povahy. Tieto sa už diagnostikujú ťažšie. Niektoré z týchto non-IgE reakcií nazývame potravinovými intoleranciami. Tiež existujú reakcie zmiešané IgE a non-IgE, napríklad ekzém.

Okrem reakcií vyvolaných IgE existuje ešte ďalší rad reakcií na jedlo, ktoré sa tiež nazývajú potravinovými intoleranciami. Jednoducho termín potravinová intolerancia sa v súčasnosti používa na označenie akejkoľvek nepriaznivej reakcie na jedlo.

IgG reakcie

IgG protilátky predstavujú 75 % všetkých protilátok v našom tele. Ak niekde vidíte pojem „testy na potravinové intolerancie“, tieto testujú imunuglobulín G (IgG).

Prítomnosť IgG protilátok v krvi vypovedá  o tom, či sme sa už boli cudzorodej látke vystavení. Treba si uvedomiť, že pre telo je všetko cudzie okrem jeho vlastných buniek, teda aj potraviny, ktorými sa živíme. IgG protilátky značia expozíciu potravinou, nie alergiu. Test na IgG protilátky vám ukáže, čo ste nedávno, alebo často jedli. Neexistuje žiadna korelácia medzi výsledkom IgG testu a možnosťou konzumácie nejakej potraviny. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že IgG môže značiť práve TOLERANCIU voči nejakej potravine, nie intoleranciu. A keďže chýba korelácia, IgG testy sa v odbornej obci nepovažujú za preukázateľne spoľahlivú možnosť diagnostiky potravinových intolerancií.

Samozrejme, ak trpíte problémami rôzneho charakteru a pripisujete ich strave, je prirodzené, že sa snažíte nájsť zdroj problému. Vzhľadom k tomu ale, že tieto domáce testy alebo testy v rôznych „poradenských centrách“ vysoko pravdepodobne nie sú efektívne, nenechajte sa zbytočne zavádzať a nepripíšte okamžite svoje problémy výsledku z takéhoto testovania. Používajte zdravý rozum a pokúste sa odsledovať si, či vám eliminácia danej potraviny skutočne pomohla a problém vyriešila. Nezmenili ste zároveň aj niečo iné v živote, čo vám mohlo pomôcť k lepšiemu stavu? Ak žiadnymi problémami netrpíte, tak si myslím, že je dokonca úplne zbytočné tieto testy podstupovať a riadiť sa ich výsledkami.

Ako príklad môžeme použiť diagnózu s názvom gastroezofageálny reflux, ktorá je tiež spojená s pocitom dyskomfortu hlavne v oblasti žalúdka a pažeráku, ale často sa prejavuje kašľaním. Tento môže a nemusí byť spôsobený alergiou, či intoleranciou na jedlo. Hlavnou príčinou zvyšujúceho výskytu gastroezofageálneho refluxu je skôr nesprávny životný štýl: málo pohybu, obezita, dlhé vysedávanie (aj na záchode), príliš tesné oblečenie priliehajúce na brucho a trup. To všetko spôsobí, že obsah žalúdku sa dostáva tam kde nemá a vyvoláva nepríjemné pocity.  Vy uvedené symptómy môžete pripísať potravinovej intolerancii, ktorú vám potvrdí nesprávny výsledok domáceho testu a následne úplne zbytočne vylúčite zo svojho jedálnička zdravú potravinu, ktorá vám v skutočnosti žiadny problém nespôsobuje.

Ak vás zaujíma viac na túto tému národná Kanadská televízia  CBC News o nej pracovala zaujímavú reportáž, ktorá ma inšpirovala k napísaniu tohto článku : https://sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-continue-to-mislead-consumers-into-unnecessary-dietary-restrictions/?fbclid=IwAR20AFG8zftMUHL7uAipSMCWw4u02ABCPIIwQfP9Z5–Iv_IuPYPMyweAoA

Zdroje:

Imunoglobulíny: https://paulenova.blog.sme.sk/c/495836/o-protilatkach-a-nielen-o-ich-funkcii-v-boji-proti-infekcii.html

Imunoglobulíny IgG: https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/podtriedy-imunoglobinov-igg-teoria-vyuzitie-v-praxi

Gastroezofageálny reglux: http://www.allergyclinic.co.nz/gastroesophageal-reflux-disease-gerd-and-allergies)



1 thought on “NENECHAJTE SA OKLAMAŤ TESTAMI NA POTRAVINOVÉ INTOLERANCIE”

  • Dobrý deň. Ja mám veľké problémy s trávením a tiež som si dala urobiť IgG testy. Len v rozpore s obsahom článku mi vyšli ako najvyššie hodnoty potravín, ktoré som nikdy nekonzumovala. (kôrovce, špalda a iné). Aký je na to váš názor?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *