Linecká torta

Linecká torta

Nebavia vás už linecké koláčiky? Spravte LINECKÚ TORTU! 🙂

Pod mojím postom k lineckým koláčikom sa minule na Instagrame spustila diskusia o tom, ktorý recept je TEN PRAVÝ ORIGINÁLNY z Linzu. A vtedy ste upriamili moju pozornosť na Lineckú tortu! A keďže doma si linecké kolieska ideme najviac, hneď som chcela skúsiť tento podobný recept na veľkú tortu.

No a poznáte to. O bulharskom šaláte v Bulharsku v živote nepočuli, Rusi netušia, čo je ruské vajce a nechcem vidieť ako by sa tváril Francúz nad slovenskými „francúzskymi zemiakmi“. 😀 Linecká torta však naozaj pochádza z rakúskeho mesta Linz a údajne je najstarším múčnikom pomenovaným podľa názvu mesta. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1653!

Ak by to bolo možné, už by sme boli ako každý rok v období Vianoc v Rakúsku a možno by som spovedala nejakého cukrára v Linzi o originálnom recepte na tortu. Keďže situácie ja aká je, aspoň som si napozerala videá s tetuškami z Linzu a pripravila podľa nich tento

RECEPT

Ingrediencie
250 g hladkej múky
250 g masla
125 g práškového cukru
150 g opražených a pomletých lieskových orieškov
1 vajce a 1 žĺtko
1 PL škorica, 1 ČL korenie do perníku alebo perníkový sirup
ríbezľový džem
mandle lupienky
tortová forma s priem 22cm

Postup
Lieskovce upečte v rúre na 200°C 10 min. a následne ošúpte a pomelte. Môžete použiť aj mleté, ale tento krok vašej torte dodá oveľa krajšiu vôňu aj chuť. Všetky ingrediencie okrem džemu a mandlí zmiešajte do cesta, ktoré následne dáte na aspoň 30 min do chladničky. Cesto rozdelíte na dve časti, prvý vyvaľkáte a utlačíte na dno vymastenej a vysypanej formy. Z cesta vyformujete po obvode okraj. Cesto potriete ríbezľovým (alebo iným kyslým) džemom. Zo zvyšku cesta spravíte šulce, ktoré uložíte do mriežky na džem a posypete lupienkami mandlí. Pečiete pri 180°C asi 50 min.


Recept vznikol v spolupráci s portálom www.austria.info, kde nájdete aktuálne informácie o Rakúsku aj v slovenčine a dokonca aj recepty, medzi inými aj ďalší recept na lineckú tortu: https://www.austria.info/sk/aktivity/jedlo-a-pitie/recepty/linecka-torta



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *