Steak s bylinkovým maslom, špargľou a šampiňónami

Steak s bylinkovým maslom, špargľou a šampiňónami

Dnešný blogpost je taký krátky, ako celá príprava tohto receptu. Od farmove.sk som dostala rodinnú farmársku bedničku (na základe podčiarkovania funkciou autocorrect zisťujem, že to má byť debničku :D) plnú ovocia a zeleniny, ale aj byliniek, tak som rozmýšľala, čo s tou debničkou zabednenou. Mala som zhodou okolností kúpené dva steaky a ako vždy málo času, tak som si vybrala suroviny, ktoré sa spracujú rýchlo. Bylinky som použila na prípravu bylinkového masla a ako prílohu k steaku grilovanú zelenú špargľu a šampiňóny.

Recept pre 2 väčšie, alebo 3 menšie osoby

Suroviny

  • 2 steaky
  • zväzok zelenej špargle, nemusí sa čistiť, iba umyť a nakrájať
  • 250 g šampiňónov, nakrájaných
  • 5 lyžíc ghee masla
  • bylinky (podľa toho aké máte, ja som mala v debničke šalviu, petržlen a rozmarín)
  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený
  • 1 malá cibuľa alebo šalotka, nakrájaná na drobno
  • soľ, korenie
  • citrónová šťava

Postup

V malej miske zmiešajte 3 lyžice ghee masla, pretlačený cesnak, bylinky, citrónovej šťavu, soľ a korenie a odložte bokom do chladničky. Steaky osoľte a okoreňte. Na panvici roztopte 1 lyžicu masla na stredne vysokej teplote. Steaky umiestnite do stredu panvice a pečte, kým sa nevytvorí tmavá kôra, asi 3-5 minút. Potom otočte a pečte ešte ďalších 3-5 minút, alebo až kým nebudú také prepečené, aké chcete, a odložte do mierne vyhriatej rúry, kde sa budú udržiavať v teple, kým pripravíte prílohu. Ak chcete mať steaky „medium“, tak pri príprave prílohy musíte mať všetko dopredu nachystané. Poslednú lyžicu masla roztopte v panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu, alebo šalotku (najlepšia je šalotka), najprv zelenú špargľu a potom huby. Pečte prikryté, za občasného miešania nechajte časť tekutiny odpariť  asi 3-4 minúty, dochuťte soľou a korením.

Steaky položte na upečenú zeleninu a ochuťte bylinkovo – cesnakovým maslom, ktoré sa vám na horúcich steakoch lahodne roztečie.

Pre vegánov to dnes teda recept nie je, ale za to je bezlepkový, bezlaktózový, bez vajec a vhodný aj pre histaminikov! Pri citlivosti na histamín si však treba dať pozor na čerstvosť mäsa, nakoľko odležané mäso môže niektorým spôsobovať problémy.

Dobrú a tolerantnú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *