Nugátová RAW torta

Nugátová RAW torta

Nebudem sa tváriť, že som túto RAW tortu vymyslela z hlavy a rovno vám poviem, že som ho adaptovala z blogu The Green Life a v originálnej verzii ho nájdete tu. Oproti originálnej verzii som ho iba trošku poupravila. Možno niekoho z vás poteší aspoň to, že ho tu nájdete v slovenčine.

POZOR, na tento recept potrebujete veľa času a možno aj tri mixéry (vysvetlím), ale chuť tejto torty vám časovú investíciu vráti niekoľko násobne. Ak milujete spojenie čokolády a lieskovcov, áno narážam na tú známu nezdravú komerčnú nátierku, tak ste to práve vy, kto by si mal tento dezert pripraviť-

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky lieskových orieškov
  • asi 100 g sušených datlí (je dobre ak si ich vopred namočíte)
  • 1/2 hrnčeka kakaa
  • 1 hrnček kokosového mlieka
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu (môžete zameniť aj za ryžový, ďatlový a pod.)
  • 1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja (ja používam od Powerlogy)
  • 1 lyžička vanilkovej arómy
  • 1/4 posekanej čokolády (ak ste vegáni, tak vegánskej, ja som použila Power Chocolate od Powerlogy)
  • 5 lyžíc lieskovcovej nátierky (ja som použila Power Nougat od Powerlogy)
  • štipka soli

Postup

Lieskovce najprv rozložíte na plech a opečiete v rúre na 180 stupňoch Celzia asi 15 minút. Opečené lieskovce ošúpete. Ja som robila pre hostí 3 torty, tak si viete predstaviť, koľko mi to trvalo :O Najlepšie sa šupiek zbavíte tak, že ich budete šúchať medzi dlaňami.

3/4 hrnčeka ošúpaných orieškov dáte do mixéru spolu s datľami, 2 lyžicami kakaa a štipkou soli a rozmixujeme na lepivú hmotu.

VTIPNÁ HISTORKA O MIXÉROCH, KTORÚ MôŤE PRESKOČIŤ

Ja som si datle vopred nenamočila a lepkavá a tuhá zmes datlí a orechov spôsobila, že som zlomila svoj 15 ročný mixér. Ak by som tortu pripravovala len tak z roztopaše na rodinné nedeľné popoludnie, nejak extra by som to neprežívala, avšak to mal byť dezert pre pre mňa dôležité hosťky, tak som samozrejme začala panikáriť. A kde o siedmej večer človek na dedine zoženie nový mixér? Našťastie bola na ceste k nám moja kamoška, ktorá zrovna v tento okamih stála na autobusovej stanici, ktorá sa zrovna v tejto dobe nachádza v jednej budove s nemenovaným eshopom s elektronikou, ktorý určite všetci poznáte, lebo vo vás vyvoláva samovražedné sklony vždy keď sa reklama naň objaví v rádiu alebo v telke. Kamoška teda rovno kúpila mixér č. 2 v hodnote hotovosti, ktorou zrovna disponovala a bezpečne ho prepravila ku mne. Mixér č. 2 sa zadrhol po 10 sekundách od stlačenia „full power“ gombíka. Najznámejší eshop s elektronikou už mal zatvorené a moja panika sa prehlbovala . Našťaštie kamoška je praktická žena a korpus na tortu sme pomleli na mlynčeku na mäso.Zábery pokusov o rozmixovane zmesti a tiež mojej šikovnej kamošky nájdete v mojich starých Instastory Highlights. V pondelok mi v eshope mixér bez slova vymenili za nový kus a ten funguje doteraz a pomlel už x datľovo orechových zmesí na RAW dezerty.

KONIEC VTIPNEJ HISTORKY O MIXÉROCH

Hmotu rukami utlačte na spodok tortovej formy a dajte do chladničky. Kúsok cesta si môžete ponechať na výrobu ozdobných guliek na vrch torty.

2 hrnčeky lieskovcov si rozmixujte na krém (ešte by vám malo ostať asi 1/4 hrnčeka orechov na dekorovanie). K rozmixovaným orechom pridáme kokosové mlieko, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový extrakt a štipku soli a rozmixujte do krémovej konzistencie. Polovicu krému nalejte na cesto a vložte asi na 20 min do mrazničky. Druhú polovicu krému rozmixujte s 1/4 hrnčeku kakaa. Kakaový krém nalejte na koláč a dajte do mrazničky asi na 2-3 hodiny, ja som dala na noc.

Vyberte koláč z mrazničky, nechajte pár minút rozmraziť a preložte na podnos, na ktorom ho budete servírovať. Polejte ho roztopenou čokoládou, nasekanými lieskovcami a prípadne vyformujte guľky z odloženého cesta, ktoré porozkladáte na vrch torty. Ja som guľky vyrábala zmiešaním Power Nougatu a posekaných lieskovcov.

Dobrú a tolerantnú chuť prajem!

 

PS: Konflikt záujmov. Pre firmu Powerlogy tak trocha pracujem a ale do použitia ich produktov na tento recept ma nikto nijak nemotivoval. Proste ich rada používam 🙂

 

Nebojte sa, pes tortu iba oňuchával, nič z nej nejedol a nebolelo ho bruško 😉



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *