Vegan bezlepková mrkvová torta s mascarpone a pistáciami

Vegan bezlepková mrkvová torta s mascarpone a pistáciami

Torta je bezlepková vegánska, bez mlieka, vajec aj cukru. Nemala som rýchly prístup k vegánskemu mascarpone, takže som použila to klasické. Niečo ako vegánske mascarpone sa samozrejme dá vyrobiť. Recept na neho pridám zas nabudúce, po návšteve Talianska mám v pláne robiť vegan tiramisu 🙂

Túto tortu som robila na oslavu narodenín mojej starej mamy, čo bola chyba, keďže som ju akurát pridala k ďalším asi piatim koláčom. Dokopy nás bolo tuším sedem.. A tak to v našej koláčovej rodine chodí. Asi by som mala postupne starú mamu naučiť, že už nemusí stále robiť koláče, lebo ich potrebujem robiť ja, aby som mala nejaký obsah na blog. Alebo sa s ňou dohodnem, že ich bude robiť ona a ja ich iba nafotím 😀 Inak pri tomto mi napadá, že by som mohla dať nejaký featuring s ňou, čo poviete? Ona a jej koláče sú fakt vyhlásené. A na staré kolená sa dokázala adaptovať tejto dobe a našej rodine plnej potravinových intolerancií a piecť občas aj bez mlieka a vajec!

RECEPT

Mrkvová torta (vegan)

  • 3 mrkvy
  • 220 g mletých mandlí, alebo vlašských orechov (ja som dala mix, lebo som nemala dosť z ani jedných 🙂 )
  • 90 g jablkovej výživy (ja som zobrala dieťaťu jednu tú detskú ovocnú kapsičku, mamičky budú vedieť, o čom hovorím)
  • 2 lyžice chia semienok napučených v 6 lyžiciach vody
  • 80 g javorového sirupu
  • 80 g kokosového oleja
  • šťava z 1 ks červeného pomaranča
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička cejlónskej škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • štipka soli

Krémová poleva (nevegan)

  • 500 g mascarpone
  • 4 lyžice kokosového cukru
  • pistácie (ja som omylom použila solené, ale vôbec to nevadilo, takže kľudne!)
  • pistáciový krém (ja som použila od Powerlogy)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup

Cesto

Mrkvu nastrúhame, orechy pomelieme. Chia semienka si necháme „zgelovatieť“ vo vode, vlastne si pripravíme chia puding. Vlhké ingrediencie, čiže mrkvu, jablkovú výživu, kokosový olej, chia puding, pomarančovú šťavu, javorový sirup a vanilkovú esenciu si zmiešame v jednej mise. Suché ingrediencie, a síce pomleté orechy, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli si zmiešame v druhej miske. Obsahy misiek zmiešame dokopy. Inak vždy sa zamýšľam, prečo to nemôžem zmiešať všetko naraz… Raz to vyskúšam…vygoogliť 😀 lebo som dieťa internetu a v zmysle dva krát meraj, raz strihaj si takmer všetko najprv googlim. Alebo keď viete odpoveď, tak mi dajte vedieť. A nečudujte sa, že to neviem, ja som vám hovorila, že neviem variť 😛 No ale odbočili sme! Okrúhlu formu priemernej veľkosti si vymastíme olejom a vysypeme orechmi a pečieme asi 40 minút pri 180 stupňoch Celzia. Vyberieme keď sa už koláč nelepí na zapichnutú paličku.

Poleva

Ja som zmiešala 500 g normálneho mascarpone s 4 lyžicami kokosového cukru, takže krém získal karamelovú farbu. Opatrne som ho natrela na koláč. Vrch som ozdobila pistáciovým krémom. To trvalo stráááášne dlllllhoooooo, lebo sa stráááááášneeee pomaly liaaaaaaal. Potom som tam pleskla ešte tri kolieska červeného pomaranča, viacmenej kvôli fotke a dielo som zavŕšila posypaním pistáciami, ktoré som až po úplnej finalizácií identifikovala ako solené. Mierne som sa zľakla, že aká som zas sprostá a zo svojej frustrácie som sa vyžalovala na sociálnej sieti. Následne bol ku mne internet zhovievavý a prišlo mi celkom veľa reakcií aj od oveľa oveľa skúsenejších foodblogerov, že vlasne som spravila dobre, lebo to bude fusion a soľ vyzdvihne sladkú chuť. Týmto vám odporúčam použiť pistácie solené!

Vždy som neznášala, keď blogeri písali do receptov takéto kraviny. Takže už končím a iba na záver opäť pripomínam, že mám v pláne pripraviť recept s vegánskym mascarpone a potom updaetnem aj polevu na vegánsku, aby bol celý koláč bez laktózy, kazeínu a úple vegan!

 

Dobrú a tolerantnú chuť prajem!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *