Veľkonočný baranček bez vajec, lepku a laktózy

Veľkonočný baranček bez vajec, lepku a laktózy

Nečakala som, že tento veľkonočný baran bude až taká výzva, akou napokon bol. Dokopy som barančekov spravila 8 kusov a asi keby že ma netlačí termín natáčania relácie Reflex, pre ktorú som barančeka pripravovala, tak by som to už vzdala. Z Reflexu ma totiž oslovili, aby som im pripravila tradične vyzerajúceho pečeného barančeka, ale bez použitia vajec, lepku a laktózy. Počas natáčania Reflexu ma kontaktovali z redakcie SME video, že oni by tiež chceli recept na nejakého zdravého barančeka. V tomto príspevku vám teda dám DVA rôzne recepty na alternatívnych veľkonočných baranov.

Baranček bez cukru vyzerá podľa mňa trocha ako votrelec 😀

Bezlepkový, bezlaktózový a bezvaječný baranček

Týchto barančekov som spravila päť, kým mi vyšiel recept tak, že som s ním bola spokojná a ochotná ho s vami zdieľať. Prvého som robila od oka, ten išiel rovno do koša 🙂 Druhého a tretieho som robila podľa osvedčených bezlepkových vegan receptov na piškótové cesto, ktoré bežne fungujú v muffinovej, či tortovej forme. Oba tieto pokusy boli jedlé, avšak baran nedržal pokope. Problém vidím hlavne v tom, že cesto bez lepku aj vajec drží s problémom už v malom množstve a forma barančeka je dosť veľká a zmes pri okrajoch horela a v strede ostávala mokrá aj po vyše hodine pečenia. Ak vám postačuje baranček bezlepkový a prípadne bezlaktózový, ale vajcia tolerujete, odporúčam vám použiť recept od „U gazdinky“ Tento baranček vyšiel úplne bez problémov a skvele chutil. No ale poďme už k mojej verzii „bez všetkého“.

Suroviny

  • 160 g ghee/vegan masla/margarínu/masla (podľa individuálnej potreby)
  • 100 g banánu/alebo 1-2 vajcia
  • 120 g ryžovej múky
  • 140 g zemiakového škrobu (solamyl)
  • 120 g práškového cukru
  • 8 g Psyllium
  • 8 g kypriaceho prášku (2 lyžičky)
  • 1 lyžička guaranovej gumy (pre lepšie spojenie cesta)
  • Kôra z 1 citróna
  • Štipka soli
  • Troška vanilkovej esencie

Postup

Množstvo cesta je vhodné do menšej formy, ak máte väčšiu formu, ktorú má vyplniť barančekovi aj chrbát, odporúčam suroviny zdvojnásobiť. Formu barančeka si vytrieme tukom podľa potreby a bezlepkovou múkou. Rúru si predohrejeme na 180 stupňov na spodný aj vrchný ohrev.

Ghee (alebo tuk, ktorý používame) rozmixujeme s banánom. Suché ingrediencie si zmiešame v jednej miske a napokon obe misky zmiešame dokopy. Cesto je kvôli psylliu a guaranovej gume pomerne tuhé (nie liate). Ak používame formu bez horného krytu, tak pečieme prikryté alobalom. Pečieme pri 180 stupňoch asi 45 – 60 min, alebo kým nebude palička po vytiahnutí čistá. Po vytiahnutí necháme formu úplne vychladnúť aby sa baranček dal ľahko vyklopiť. Odporúčam s koláčom narábať veľmi opatrne, keďže predsa len ide o bezlepkové múky bez vajca, takže je krehkejší. Upozorňujem, že na fotkách k článku je baranček z receptu č. 2, s použitím špaldovej múky a vajec. Ani jeden z piatich bezlepkovo, bezlaktózovo bezvaječných baranov sa mi nepodaril tak pekne ako keď som použila klasickú múku, či vajcia, takže sa nebojte, keď vám baranček podľa tohto receptu vyjde „menej formovaný“ .

Bielym práškový cukor väčšinou nepoužívam, tu som ho použila iba, aby bol baranček krajší na fotku.

Mrkvový špaldový bezlaktózový baranček

Baranček č. 2. bol pripravený pre portál SME video. Aby bol úplne iný, ako baranček č. 1, pripravila som „zdravšiu variantu“ klasického barana a vylúčila som aspoň mliečne produkty.

Suroviny

  • 400 g strúhanej mrkvy (alebo aj menej, ak nemáte až tak radi mrkvu 🙂
  • 200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g mletých lieskovcov
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 5 vajec
  • 1 – 2 lyžičky cejlónskej škorice
  • 150 g sladidla (datlový, agávový, javorový sirup, med, alebo cukor) ak použijete cukor, baranček bude sladší, ak sirupy, bude menej sladký. Ak chcete použiť sirup a mať barančeka sladšieho, pridajte. Verzia, ktorú som robila ja bola skutočne málo sladká, ale ja som to tak chcela
  • štipka soli

Postup

V jednej miske zmiešajte sypké suroviny. Oddelte si žĺtka a bielka. Žĺtka vymixujte so sirupom, medom, či cukrom do penista. Z bielkov spravte sneh. Najprv zmiešajte misku so suchými surovinami so žltkami s cukrom a potom opatrne primiešajte sneh. Nalejte do vymastenej, vysypanej formy barančeka a pečte pri 180 stupňoch asi hodinu, alebo kým bude suchá palička po zapichnutí. Barančeka z formy vyklápajte až po úplnom vychladnutí.

Mrkvový baranček v reze

V poslednom rade sa chcem poďakovať firme Potten & Pannen, keďže sa mi niekde medzi barančekom č. 3 a č. 4 pokazil môj mixér a nešli mi šľahať vajcia. Bolo to v sobotu večer a firma promptne zareagovala a poskytla mi namakaný ručný šľahač značky Kitchen Aid, ktorý vyšľahá sneh z bielkov takmer okamžite, čo mi dosť urýchlilo prácu (nie nadarmo ten názov „Kitchen Aid“) :)))

Perfektný šľahač Kitchen Aid


4 thoughts on “Veľkonočný baranček bez vajec, lepku a laktózy”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *