Tekvicová bábovka bez mlieka, vajec a orechov (vegan)

Tekvicová bábovka bez mlieka, vajec a orechov (vegan)

Jedným z mojich úplne najobľúbenejších koláčov je „viedenská bábovka“, ktorú robieva moja stará mama, ktorá však obsahuje, asi všetky alergény sveta, tak ako všetky klasické poctivé koláče. Lepok, mlieko, vajcia, orechy, veľa čokolády a pol litra červeného vína. Viete si predstaviť aká je teda výborná. Bohužiaľ by som ju momentálne, kvôli eliminačnej diéte nemala ani ochutnať, tak som si pripravila zdravú alternatívu, ktorá sa na moju obľúbenú bábovku podobá aspoň výzorom a textúrou. Z uvedených alergénov obsahuje lepok, ktorý môžem a čokoládu, ktorú mi ešte našťastie tiež nezrušili. A ako vždy hovorím, radšej by som sa vzdala napríklad mäsa ako čokolády! :O Bábovka je teda bez mlieka, vajec aj orechov, takže si na nej môžu pochutnať aj kamaráti vegáni s prípadnou alergiou na orechy 🙂 Bezlepkáčom odporúčam použiť bezlepkovú zmes, alebo kombináciu ryžovej a tapiokovej múky.

Suroviny:

  • 300 g hokkaido tekvice po očistení a zbavení jadierok
  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček hnedého cukru (môžete dať aj kokosový, ale je menej sladký)
  • 3/4 hrnčeka sójového jogurtu (keď vám nevadí mlieko, použite klasický biely jogurt)
  • 1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
  • 1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 lyžičky cejlónskej škorice (ja používam Power Cinnamon)

Poleva:

  • vegánska čokoláda (ja som dala Power Chocolate, z ktorej som dala preč orechy)
  • ovocie na ozdobu

Voliteľné: Hrniec Remoska

Ošúpanú tekvicu bez jadierok som nakrájala na malé kocky a hodila do Remosky asi na 45 minút. Remoska pečie na teplote asi 180ºC. Po upečení do mäkka som tekvicu rozmixovala na pyré. Tekvicové pyré zmiešate v jednej mise s olejom, jogurtom a cukrom v druhej mise si zmiešate všetky suché ingrediencie. Nakoniec zmiešate všetko dokopy. Môžete si dať vyhriať rúru na 180ºC, vymastiť a vysypať bábovkovú formu a dať piecť asi na 45 minút. Mne sa však v danej dobe piekla v rúre večera a veľmi sa mi šikla Remoska, ktorú netreba vyhrievať ani mastiť a vysypávať, jednoducho som do jej stredu umiestnila tzv. „komín“, aby môj koláč vyzeral ako pravá bábovka s dierkou uprostred, naliala som do nej cesto a zapla gombík. Po upečení sa koláč z hrnca úplne ľahko vyklopil.

Pre vylepšenie chuti a skrášlenie koláčika si ho môžete obliať čokoládou a ozdobiť ovocím. Ja som roztopila s lyžicou vody asi 3/4 Power Chocolate, ktorá je vegánska. Vrch bábovky som poliala roztopenou čokoládou, ozdobila ovocím a dala stuhnúť do chladničky. Bábovka je nadýchaná, šťavnatá a mäkučká a aspoň trocha mi pripomína moju obľúbenú bábovku. A určite má menej kalórií 😀

 

 

Recept bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Remoska.

 

 

Dobrú a tolerantnú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *