Vyprážaný kapor bez vajca a lepku so zemiakovým šalátom s bezvaječnou majonézou

Vyprážaný kapor bez vajca a lepku so zemiakovým šalátom s bezvaječnou majonézou

Dnes poteším všetkých bezplekáčov a bezvajčákov 😀 Mohli by ste si na Štedrú večeru pripraviť aj pečenú rybu so zemiakovým šalátom bez majonézy, ale keď to pre vás nie je to pravé orechové a predsa len by ste chceli mať vyprážaného kapra s tradičným majonezákom, ale nemôžete jesť vajce a lepok, pripravila som pre vás recepty. Nech sa páči:

Vyprážaný kapor bez lepku a vajca

Suroviny (množstvá si upravte podľa počtu kusov, koľké chcete pražiť)

  • kapor (v tvare, aký preferujete)
  • kukuričná múka hladká
  • kukuričná strúhanka
  • rastlinná smotana
  • citrón
  • soľ, čierne korenie, olej na vyprážanie

Postup

My doma najprv filety, či podkovičky kapra namočíme na pár hodín do mlieka, aby sme zjemnili „zápach rybníka“ 😀 Keďže momentálne nemôžeme jesť mlieko, namočila som kapra na chvíľu do vody s citrónom a zdá sa, že to pomohlo. Potom mäso osušíme servítkou, osolíme a okoreníme. Ja tiež z kapra sťahujem kožu, keďže mi vážne nechutí. Kožu z podkovičky stiahnete jednoducho tak, že vložíte čepeľ noža pod kožu, spravíte dieru tak aby sa vám tam zmestil prst a potom už len prstom oddeľujete kožu od mäsa. Podkovičky som potom klasicky obalila v hladkej kukuričnej múke, ktorá je prirodzene bezlepková. Ak vám nevadí vajce, v ďalšom kroku obaľte kapra vo vajci, tak ako vždy. My nemôžeme momentálne ani vajce, tak som skúsila podkovičky namočiť do rastlinnej smotany a fungovalo to! Následne som ich obalila v kukuričnej strúhanke a vyprážala na klasickom slnečnicovom oleji. A potom som skoro odpadla, keď mi manžel povedal, že je to lepšie ako klasika, lebo kukuričná strúhanka je chrumkavejšia a že tieto Vianoce mám kapra pripraviť takto 😀

Zemiakový šalát s bezvaječnou majonézou (vegan)

Polovica mojej rodiny pochádza zo Záhoria a my sme napríklad na Vianoce vždy mávali zemiakový šalát, ale bez majonézy! Navyše, môj otec mával od jak živa problém s mliekom a vajcom, len kedysi dávno sa potravinové intolerancie nedali tak dobre indentifikovať ako teraz, ale aj tak sa týmto jedlám radšej vyhýbal. Môj muž zas pochádza z rodiny majonézového šalátu, takže keď už ho pre neho robím a stojí nám v chladničke, je pre mňa veľmi lákavý 😀 A preto si pre seba a môjho otca pripravím zemiakový šalát s alternatívnou bezvaječnou majonézou. Mám pre vás dokonca dva tipy! Postup na zemiakový šalát vám sem podrobne písať nebudem, keďže nám ide hlavne o majonézy, však. Proste do bodu pridania majonézy postupujte tak ako vždy- uvariť zemiaky v šupke, uvariť mrkvu, všetko nakrájať a pomiešať s pokrájanou cibuľou, zaváranými uhorkami a hráškom, či jablkom. Prejdime teda k majonézam.

Sójová majonéza, suroviny pre cca 4 dcl majonézy

  • 1 hrnček panenského slnečnicového oleja (existuje aj taký, že dezodorizovaný. Môj problém s domácimi majonézami je totiž ten, že tam vždy cítim horkosť oleja a strašne závisí od toho, aký olej použijete)
  • 1/2 hrnčeka sójového mlieka
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

Postup

Ponorným mixérom zmixujte olej so sójovým mliekom a dochuťte horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením aby ste dosiahli chuť, čo najpodobnejšiu klasickej majonéze. Konzistencia bude viacmenej identická. 

Potom už len zamiešajte majonézu do zemiakového šalátu a dochuťte tak ako to vždy robievate, s horčicou, vodou z uhoriek a pod. Ani tento šalát môj muž nedokázal rozoznať od klasického. 

Určite sa medzi vami nájdu aj takí, ktorí nemôžu alebo nechcú jesť ani sóju. Pre vás mám tip na avokádovú majonézu. Tu už sa síce trocha vzdialime od chuťovej aj vizuálnej podoby klasickej bielej majonézy, ale môžete to brať ako moderný, Vianočný, vegan, hipster majonézový šalát. Každopádne, obsahuje avokádo, ktoré samé o sebe je „very insta friendly“ v preklade moderné 😀

Avokádová majonéza, suroviny pre cca 2 dcl majonézy

  • 1 zrelé avokádo
  • 1/2 hrnčeka kvalitného olivového oleja
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • citrónová šťava, soľ, korenie

Postup

Tak ako pri predchádzajúcom recepte, pomixujte olej s avokádom do krémovej konzistecie a dochuťte horčicou, citrónom, soľou a korením. Následne majonézu primiešajte k pripraveným surovinám na zemiakový šalát. POZOR, odporúčam pripravovať tesne pred konzumáciou, nakoľko asi viete, že avokádo postupne hnedne, takže zo začiatku budete mať šalát krásny bledo zelený, ale po pár hodinách nadobudne hnedšiu farbu, čo mu síce na chuti neuberá, avšak na vizuálnej stránke áno.

Dúfam, že vďaka týmto receptom zažijete aj vy, čo nemôžete jesť lepok, mlieko, či vajce tradičnú Štedrú večeru po akej túžite.

Dobrú a tolerantnú chuť prajem!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *