Superjednoduchá polievka z pečených paradajok (bez mlieka, bez lepku, vegan)

Superjednoduchá polievka z pečených paradajok (bez mlieka, bez lepku, vegan)

Mrzí ma, že recept na túto polievku zverejňujem až v dobe, keď už pravdepodobne nikto nemá k dispozícii čerstvé domáce paradajky 🙁 Zas raz troška nestíham. Ak sa však k tomuto receptu dostanete opäť niekedy v lete, alebo si chcete pripraviť paradajkovú polievku aj mimo sezóny, môžete skúsiť túto super jednoduchú a chutnú prípravu.

Ako som už mnoho krát spomínala, ja čerstvé paradajky nemám rada, nechutia mi a v tejto forme ich nejem. Keď sú však dostatočne pomixované a uvarené, tak mi naopak veľmi chutia. Veľa z vás mi napísalo, že to tak máte tiež, takže asi nie som ničím výnimočná 😀

Strašne sa teším, že sa mi podarilo nájsť úžasný zdroj paradajok v Bratislave a síce už veľa krát spomínané Družstvo, ktoré vlastí kamoš Roman, ktorý ma celé leto zásoboval nádhernými, voňavými, farebnými paradajkami všetkých druhov, ktorému za to veľmi ďakujem. Keď som si po X-tý krát k nemu po paradajky na paradajkové placky, ktoré si  môj muž Adam dosť obľúbil a opakovane ich vyžaduje, ostalo mi asi kilo paradajok navyše. Povedala som si, že si z nich spravím paradajkovú polievku, ktorú obľubujem zas ja.

 

Suroviny

  • 1 kg paradajok (zrelých, z domáceho zdroja)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1/2 litra zeleninového vývaru
  • štipka sušeného oregána,
  • pár listov čerstvej bazalky
  • kvalitný olivový olej
  • soľ, korenie

Postup

Vyhrejte si rúru na 200°C. Paradajky prekrojte na polovice, očistite si cesnak, cibuľu pokrájajte na kocky. Všetko dajte spolu do pekáča, polejte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte oregánom. Pečte zhruba 45 minút až hodinu, kým paradajky nebudú mäkké a lepkavé. Potom všetko presypte do hrnca, zalejte vývarom, pridajte nakrájané listy bazalky a nechajte zovrieť. Všetko pomixujte dokopy ponorným mixérom. môžete ochutiť vínnym octom.

 

Dobrú a tolerantnú chuť!

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *