Mrkvové taštičky pre všetkých (aj bez lepku a mlieka)

Mrkvové taštičky pre všetkých (aj bez lepku a mlieka)

V poslednej dobe (ktorá trvá už asi rok, ehm) som nemala inšpiráciu pridávať recepty. Zdá sa mi, že v tejto oblasti bolo už naozaj všetko vymyslené a nemám svetu čo nové ponúknuť. Veľmi ma preto prekvapilo, keď som raz počas koronovej karantény pridala na svoju Instastory momentku obyčajných mrkvových taštičiek, ktoré som robila už veľa krát v minulosti, ale moja pamäť ich na chvíľu vytesnila a pripomenula mi ich až jedna rodinná návšteva, ktorá nám taštičky ponúkla.

Osviežila sa pamäť celej rodine na tento smiešne jednoduchý, ale za to neodolateľný recept a za posledné dva mesiace pečieme taštičky v pravidelných asi trojdňových intervaloch a je to jeden z tých receptov, kde vám jedna várka plechu ubúda skôr, ako stihnete vytiahnuť druhú.

Nebudem sa tváriť, že som tento recept vymyslela, keďže som ho už sama videla na milión blogoch a na milión spôsobov. Taštičky som videla napríklad na blogu Tinkine recepty, kde ich robí buď s mrkvou, alebo repou. Ela Krídlová (Zo srdca do hrnca) ich zas robí tekvicové. Tiež sa dá zelenina nahradiť tvarohom. V našej rodine však idú jedoznačne najviac tie klasické, mrkvové. Tento recept majú radi aj mamičky malých detí, keďže do cesta nejde cukor. Ja som na žiadosti viacerých z vás vyskúšala aj variantu bez lepku a bez kazeínu a laktózy. Tak poďme na to:

Suroviny

  • 250 g postrúhanej mrkvy (na najjemnejšie)
  • 250 g kvalitného masla (alebo ghee, alebo BIO vegan masla)
  • 250 g polohrubej múky (bezlepková varianta: 100 g ryžovej múky, 100 g pohánkovej múky. 50 g tapiokového škrobu)
  • džem, lekvár, čokoláda (čokoľvek, čím chcete taštičky naplniť)

Poznámka: skúšala som všetky varianty, fungujovalo mi to ako s klasickou múkou a maslom, tak s klasickou múkou a ghee, aj s klasickým maslom a bezlepkovými múkami. No a v poslednom rade sa to podarilo aj s ghee a bezlepkovými múkami pre bezlepkovo bezlaktózovo bezkazeínových. Ja vždy používam GHEE od Powerlogy, ktoré má certifikáty o nulovom obsahu laktózy a stopovom obsahu kazeínu, ale ak máte vyskúšané iné prepustené ghee maslo, ktoré tolerujete tak pokojne použite to.

Postup

Postrúhanú mrkvu, maslo/ghee izbovej teploty a múku zmiešajte a vytvarujte kompaktné cesto. Dajte asi na hodinu do chladničky odpočívať (predovšetkým v lete, aby sa vám maslo netopilo a cesto držalo pokope a dalo sa s ním pracovať). Následne cesto vyvaľkajte asi na 3 mm hrúbku a môžete vyrezávať obdĺžniky, alebo vykrajovať kolieska, ktoré naplníte džemom, alebo čokoládou a poriadne zlepíte na okrajoch. Odporúčam použiť hustý džem/lekvár, aby vám nevytiekol. Taštičky pečieme na 180
°C 15 minút. Ešte kým sú horúce ich môžete obaliť v práškovom, alebo vanilkovom cukre.

A to je všetko, tento recept už zvláda takmer sám aj náš 3 ročný syn 🙂

Ja som v tomto recepte použila ingrediencie od týchto výrobcov/predajcov:



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *